2021 Bagger Hoge Dijk

Baggerwerkzaamheden Gaasperzoom en De Hoge Dijk

Publicatiedatum: 19 oktober 2021

We zijn bezig de baggerdroogvakken (depots) in de Gaasperzoom weg te halen, omdat de bagger voldoende is opgedroogd. Bij De Hoge Dijk starten we in november nieuwe baggerwerkzaamheden.

Het verwijderen van plantenresten uit sloten is belangrijk om de waterdiepte en de waterkwaliteit op niveau te houden.

Gaasperzoom
In november 2020 zijn de sloten (watergangen) opgeschoond. De bagger is in de loop van de maanden voldoende opgedroogd. Eerder dan verwacht! We zijn de hekken aan het verwijderen en binnenkort geven we de velden weer vrij, na het vermengen van de bagger met de ondergrond en het inzaaien. Hiervoor gebruiken we een zogenaamd kruidenrijk grasmengsel, dat goed is voor de biodiversiteit.

De Hoge Dijk
Ten oosten van de spoorbaan aan De Hoge Dijk starten in november nieuwe baggerwerkzaamheden. Ook daar maken we droogvakken voor de bagger, die dan een aantal maanden blijft liggen om te drogen. Die vakken zijn noodzakelijk, omdat er geen ruimte naast de sloten is om de bagger te storten. Het baggeren gaat op een natuur- en recreantvriendelijke werkmethode van de aannemer. Door de bagger op te zuigen in plaats van op te scheppen is er geen hinder van heen en weer rijdende wagens. Via een buis komt de opgezogen bagger uit bij de droogbakken. 

2021 Baggeren Hoge Dijk locatieduiding // 2021_locatie_de_hoge_dijk-oost.jpg (50 K)

2021 Baggeren Hoge Dijk // 2021_te_baggeren_sloten_de_hoge_dijk.jpg (37 K)

Baggeren noodzakelijk
Door de jaren heen is er door afgevallen boombladeren en ander dood plantaardig materiaal een laag bagger op de bodem van de watergangen ontstaan. De waterdiepte neemt hierdoor af ten koste van de doorstroming. Ook raakt het water steeds voedselrijker waardoor de waterkwaliteit omlaag gaat. Daarom is het wegbaggeren van de sliblaag op de bodem eens in de 20 à 30 jaar noodzakelijk.

Meer informatie Gaasperzoom
Het bericht van november 2020 over de baggerwerkzaamheden: https://www.groengebied-amstelland.nl/nieuws/watergangen-recreatiegebied-gaasperzoom-worden-gebaggerd/360


Meer nieuws