Egels - De Toevlucht opvang

Achter de schermen bij Vogel- en zoogdierenopvang De Toevlucht

Publicatiedatum: 1 december 2021

Bij De Toevlucht is het elk najaar vaste prik. De opvanglocatie voor wilde vogels en zoogdieren stroomt vol met jonge egeltjes in nood. Maar er vinden hier nog veel meer dieren tijdelijk onderdak.

In een gesprek met medewerkster Roxina van Eck komen we meer te weten over het reilen en zeilen bij De Toevlucht in de Bijlmerweide. Ook voorziet zij ons van de nodige weetjes én tips om zelf ook een steentje bij te kunnen dragen aan het dierenwelzijn!

Kun je vertellen wat jullie precies doen?
“Bij De Toevlucht vangen we jonge, zieke en gewonde wilde vogels en zoogdieren op. We bieden ze de (medische) hulp die ze nodig hebben en zorgen ervoor dat ze uiteindelijk weer gezond en aangesterkt in de natuur kunnen worden uitgezet. Hierbij letten we bij het herstel goed op de natuurlijke vaardigheden van het dier: kan het straks zelf zijn voedsel vinden, herkent het zijn vijanden en kan het zich verdedigen en is het dier schuw genoeg om opnieuw in het wild te leven.”

2021 De Toevlucht: haasjes // haasjes_toevlucht.jpeg (64 K)

Welke dieren vangen jullie nu zoal op?
“Momenteel zit De Toevlucht erg vol met egels, er zijn nu meer dan honderd egels in opvang. Het aantal vogels valt relatief mee, dit komt met name door de vogelgriep. Naast de vele egels bieden we op dit moment ook onderdak aan een paar vleermuizen, een vos, een reiger, wat duiven en diverse watervogels.”

Is het gebruikelijk dat jullie op dit moment van het jaar zoveel egels opvangen?
“In het najaar worden de jonge egels die net geboren zijn door hun moeders in de steek gelaten, omdat zij zich gaan opmaken voor de winter. Die jonge egeltjes hebben het dan vooral in deze tijd zwaar te verduren. Het is kouder, slecht weer en er is weinig voedsel voor ze te vinden."

"Wij krijgen deze jonge egels echt in slechte conditie bij ons binnen; zwaar ondervoed, met darmproblemen en wormen bijvoorbeeld. Als we de egels opgelapt hebben en ze voor de winter op een gezond gewicht van 550 gram zijn, dan zetten we ze weer terug. Maar anders blijven ze hier tot het voorjaar bij De Toevlucht.”

2021 De Toevlucht: egel // egel.jpeg (80 K)

Hoe komen deze egels bij jullie terecht?
“De vaste dierenambulances in ‘Groot-Amsterdam’ met wie wij nauw samenwerken zorgen met name voor de toevoer van egels in nood. Maar soms brengt ook wel eens een particulier een gewonde egel bij ons langs. Het is wel goed om hier te benadrukken dat het in Nederland officieel verboden is om zelf wilde dieren op te vangen. Binnen 24 uur moeten deze dieren naar gespecialiseerde opvang.”

Kun je uitleggen waarom dit zo belangrijk is?
“Natuurlijk is het heel mooi dat mensen zelf willen helpen, maar het is echt verstandiger om een hulpbehoevend dier naar een opvang te brengen. Of er een dierenambulance voor in te schakelen. In de praktijk gaat eigen opvang helaas toch vaak mis, hier is echt gespecialiseerde kennis en hulp voor nodig.”

2021 De Toevlucht: bunzing // bunzing.jpeg (27 K)

Krijgen jullie dit jaar meer dieren binnen omdat meer mensen eropuit gaan in de natuur?
“Sinds het begin van de coronatijd viel ons wel op dat er sneller dieren gezien werden. Maar de drukte in de natuur leidde helaas vooral ook tot veel meer vervuiling.”

Wat wil je mensen graag meegeven als het aankomt op die vervuiling?
“We willen vooral iedereen oproepen om troep mee naar huis te nemen. Als je je rommel in de natuur achterlaat, kan het ontzettend veel schade aanrichten. Mensen realiseren zich waarschijnlijk niet dat zelfs een touwtje of nylon draadje al veel leed kan veroorzaken, omdat het bijvoorbeeld om een vogelpootje verstrikt raakt. Ook het ringetje van de dop van een fles komt helaas vaak in de natuur terecht, waar egels met hun snuitje in vast komen te zitten. En wat te denken van kauwgum; dat wordt door vogels opgegeten…”

“Niet per se vervuiling van de natuur maar wel schadelijk: de lage netten van fruittuintjes. Hier raken egels namelijk in verstrikt. Maar eerlijk: eigenlijk kan ik nog uren doorgaan met opnoemen van dit soort voorbeelden.”

2021 De Toevlucht: futen // futen.jpeg (73 K)

Heb je ook specifieke tips wat we nu kunnen doen voor het welzijn van wilde dieren?
“Dan kom ik weer op de egels uit. Die krijgen het nu in de winter echt zwaarder. In plaats van je tuin helemaal winterklaar maken en alles netjes opruimen, is het beter als je de blaadjes niet weghaalt en wat rommelige hoekjes overlaat. Dat kunnen de egels namelijk gebruiken voor nestjes. Ook kun je de beestjes bijvoeren, met wat kattenvoer of -brokjes en een schaaltje water.”

“Vogels kunnen in de winter ook wel wat extra voer gebruiken. Hang wat vetbollen op (haal wel de netjes weg, die zijn weer gevaarlijk) of koop van die speciale vogelpindakaaspotten bij het tuincentrum. Geef trouwens geen brood aan de vogels, dit is juist slecht voor ze. Als je watervogels wilt bijvoeren, dan kun je eendenvoer geven dat je bij de dierenwinkel kunt kopen.”

Tot slot: is er iets waar men De Toevlucht nu mee kan ondersteunen?
“We hebben hier eigenlijk altijd wel behoefte aan voer. Van blikvoer tot al het voer voor dieren in het algemeen; daar zijn we erg mee geholpen. Normaal gesproken zijn we ook altijd op zoek naar vrijwilligers, maar dat is mede door corona nu even op een lager pitje gezet. In het nieuwe jaar gaan we hier waarschijnlijk vanaf februari weer mee aan de slag. Maar houd hiervoor even onze website in de gaten.”

2021 De Toevlucht: egels voer // egels_voer.jpeg (62 K)

Dank Roxina en De Toevlucht voor dit bijzondere kijkje achter de schermen en natuurlijk voor het goede werk dat jullie verrichten!

Beeld: De Toevlucht 


Meer nieuws